• Miljö
  • Produkter
  • Fiskarter
  • Fångstzoner
  • Anläggningar
  • Länkar
  • Miljö
  • Produkter
  • Fiskarter
  • Fångstzoner
  • Anläggningar
  • Länkar
    Bärkraftigt fiske
    Bärkraftigt fiske
    Fångstmetoder
    Fångstmetoder
    Klimat
    Klimat
    Hälsa
    Hälsa
    Bärkraftigt fiske

    Bärkraftigt fiske

    Fångstmetoder

    Fångstmetoder

    Klimat

    Klimat

    Hälsa

    Hälsa

      Bärkraftigt fiske

      Fisket i Barents och Norska havet

      All råvara i våra produkter med Domstein Miljögaranti kommer uteslutande från registrerade båtar med dokumenterade kvoter - som godkänts av de norska myndigheterna. Vi arbetar också med full spårbarhet från fångst till färdig produkt. Ett lagers hållbarhet bedöms av olika internationella havsforskningsinstitutioner. De utvärderar populationen kontinuerligt och tittar på bland annat tillväxt och storlek av populationen. Det är deras bedömning som ligger till grund för fastställandet av kvoten. I Norge finns det strikta regler när det gäller övervakning av kvoter. Alla fartyg som fiskar med en årlig kvot. När båtarna är på väg till hamnen, måste de rapportera till myndigheterna vilken typ av fångst de medför, samt dess storlek. Det är ofta kontroll när fångsten landas. Genom kontroll och rapportering kan vi vara säker på att de tilldelade kvoterna hålls, och att fisket förblir hållbart under lång tid. Det finns stränga straff om någon överskrider sina tilldelade kvoter. 

        Fångstmetoder

        Hur är fisken fångad?

        Värna om miljön kan göras på många sätt. För oss är den marina miljön av avgörande betydelse, eftersom hela vår verksamhet får sina resurser här i från. Vi väljer därför att arbeta med verktyg som är skonsamma för havsbotten och det marina livet.

        Nedan kan du se en översikt över fångstmetoder som vi använder i Domstein Miljögaranti.

        Fiskeslag
        Förekommande fångstmetoder
        Fångstmetoder för Domstein Miljögaranti
        Torsk
        Trål eller Krok / Linfiskad
        Krok / Linfiske
        Kolja
        Trål eller Krok / Linfiskad
        Krok / Linfiske
        Sej
        Trål / Krok / Ringnot
        Ringnot / Krok / Linfiske
        Makrill
        Trål / Ringnot
        Ringnot
        Sill
        Trål / Ringnot
        Ringnot

        • Krok- & långrev
        • Snörpvad/Ringnot
        • Trålfiske

          Att fiska med krok och lina är en av de äldsta jaktmetoder. Detta fiske är vad vi kallar ett selektivt fiske. Det vill säga mängden bifångster minimeras. Med bifångst menar vi fisk du får det är inte den viktigaste prioriteringen. Dessutom, för fiske "mjuka" mot fisken, vilket betyder att det inte får tryckskada.

          Långa rader med krokar som ut bakom båten genom ett automatiserat system. Varje linje sänks till önskat djup och är markerade med flaggor så att båten kan hitta den igen. De krokar agnas automatiskt av en maskin, vilket innebär att denna fångstmetod betecknas ofta som autolinje. Lina förblir i havet var som helst från 4 till 15 timmar innan den dras tillbaka genom en lucka på sidan av båten.

          Genom att välja storlek på kroken och typ av bete vi kan "välja" arten och storleken på fisken. Torsken vi fångar är, till exempel 42-60 cm huvudlös.

          Krokfiske - Linfiske

          Utveckling av bete

          Vi deltar i ett projekt för att minska vår slöseri med fiskavfall. Utveckling av bete som bygger på fiskavfall testas i liten skala på våra båtar. Mer information om projektet finns på www.norbait.no

          Miljöpåverkan

          För fiske är en mild fångstmetod i både den marina miljön och energianvändningen på båtar. Att belysa de fakta kring de olika produkternas miljöpåverkan, har vi tillsammans med Østfoldforskning AS analyserade våra fångst metod och några olika produkter vi producerar. Se länkar nedan.

          Domstein Våtpakk, 400g.pdf (582 kb)

          Domstein IQF, 400g.pdf (686 kb)

            Ringnot är ett fångstredskap som inringar fiskstimmet. Båten gör en cirkel runt stimmet och lägger ut fångstredskapet. Det finns olika sorter av Snörpvad, men det är det största fångstsättet när vi fångar sill och makrill. En Snörpvad kan vara över 1000 m lång och 150 m djup. För att få den att sjunka snabbare, har den också en blylina på botten. Maskstorleken bör också vara av en viss storlek så att den minsta fisken kan smita.

            Snörpvad - Ringnot

              Att fiska med trål är idag det vanligaste förekommande fiskeredskapet. Trålfiske är ett aktivt fiskesätt. Trål är ett trattformat släpredskap, bestående av ett övernät och ett undernät sammanfogade i sidorna. Trålens mynning bildar två armar eller vingar, som leder fisken inåt. Bakom mynningen smalnar trålen av för att sluta med en lång finmaskig strut, lyftstruten, i vilken fångsten samlar sig. Det finns lagar och regler som reglerar vilken masktäthet som får användas i en trål. Trålen släpas i wirar efter båten. Farten på båten varierar beroende på vilken typ av fisk man är ute efter.

              Flyttrål

              Kan ställas in på önskat djup mellan botten och ytan. Dras av en eller två båtar. Används framförallt till fångst av sill och skarpsill.

              Trålfiske - Fyttrål

              Bottentrål

              Dras fram över havsbotten av en eller två båtar. Används framförallt till fångst av torsk, kolja, makrill, sej.

              Trålfiske - Bottentrål

                Klimat

                Klimatpåverkan

                Vår konsumtion av fisk påverkar miljön på olika sätt.

                Svenska Livsmedelsverket har gjort en miljöanalys av kostråden avses fisk. Det visar att det är tillräckligt att konsumera fisk 2-3 gånger i veckan och påpekar att det är viktigt att välja fisk som påverkar miljön så lite som möjligt. 

                Här är några fördelar med att välja miljömärkt fisk framåt:

                 matochmiljo.sp.se

                  Hälsa

                  Fisk och skaldjur är rika på vitaminer, mineraler och omega-3-fettsyror. Därför rekommenderas det att äta fisk och skaldjur ofta, helst 2-3 gånger i veckan.
                  Studier visar att många människor inte äter tillräckligt med fisk. Detta innebär att du inte får tillräckligt med Omega-3-fetter, D-vitamin, jod och selen.

                  Livsmedelsverket
                  Fisk och skaldjur - Råd

                  Linköpingsuniversitet
                  Omega 3-fetter ger skydd mot matallergi

                  Sjömatsfrämjandet
                  Omega fettsyror
                  Nyttan med Fisk
                  Kostrekommendationer

                    Kontakt

                    Har du frågor om vår Miljögaranti?
                    Kontakta oss via telefon eller epost.
                    Vi besvarar dina frågor så snart vi kan!

                    Telefon: 0523-70800

                    Epost: info@marenor.se